Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny

FFO Rogaland

Kontaktinformasjon

FFO Rogaland

Luramyrveien 25a
4313 Sandnes

Postadresse:

Luramyrveien 25a
4313 Sandnes

Telefon:
51 90 63 00

Rogaland i hudkreft-toppen

Vi er flinke til å beskytte huden når vi soler oss, men glemmer det ofte ellers, sier Erik Vigander i Kreftforeningen.

Onsdag 6. mai står hudleger i hele landet klare til å se på våre føflekker. Rogalendinger er absolutt blant dem som bør benytte seg av tilbudet.

- Bestiller du time innen førstkommende fredag, slipper du henvisning fra din fastlege. Ventetiden for å få komme til hudlege er ofte lang, så dette mener vi er et godt tilbud, sier Vigander, som er pressesjef i Kreftforeningen.

Per i dag står det 40 timer ledige i Rogaland. Fristen for å bestille en av gratistimene er fredag 24. april.

Hudsjekkdagen arrangeres av Kreftforeningen i samarbeid med hudleger. I fjor, da hudsjekkdagen ble arrangert for første gang i Norge, ble det oppdaget rundt 30 tilfeller av hudkreft.

Lett å oppdage

Målet med hudsjekkdagen er ifølge Vigander å gjøre folk oppmerksomme på kreftformen. 8 av 10 hudkreftformer skyldes for mye UV-stråling. Altså er denne kreften lett å forebygge.

- Det er også lett å oppdage hudkreftformer som for eksempel føflekkreft. Det som også er positivt er at vi har gode prognoser når hudkreft blir oppdaget tidlig. Dersom det ikke blir oppdaget tidlig, og kreften får anledning til å spre seg, er situasjonen en annen. Da kan kreften fort bli aggressiv og også dødelig, sier pressesjefen.

Han anbefaler at folk sjekker føflekkene sine hver måned.

- Be gjerne venner, familie eller fastlege om å sjekke føflekkene du ikke selv får sjekket, sier Vigander.

Forandring fryder ikke

Det du ifølge Kreftforeningen bør være oppmerksom på er om føflekkene dine forandrer seg.

 

FOTO: Kreftforeningen

- Endrer de farge? Klør de? Når det gjelder føflekker kan du si at forandring fryder ikke. Det er en grei huskeregel, sier Vigander.

 

Det viktigste du kan gjøre for å forhindre hudkreft er å unngå å bli solbrent.

- Solvaneundersøkelser viser at folk er blitt flinkere til å beskytte huden sin når de soler seg. Når de jobber i hagen, sitter på ute restaurant, jogger eller holder på med ander uteaktiviteter, glemmer de derimot å smøre seg. 40 prosent av de spurte sier at de har vært solbrent det siste året, sier Vigander.

Han minner om at hudceller skades hver gang du blir solbrent.

Artikkelen er sakset fra Stavanger Aftenblad. Du kan lese mere om dette på følgende link:http://www.aftenbladet.no/nyheter/lokalt/stavanger/Rogaland-i-hudkreft-toppen-3680259.html