Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny

Presse / Tilgjengeligheten berget

- Akseptabel løsning

- Kommunal- og moderniseringsdepartementet opprettholder krav som er helt avgjørende for at vi skal få tilgjengelige boliger. Her har statsråden lyttet til organisasjonene, sier Liv Arum, generalsekretær i FFO.

I dag la Kommunal- og moderniseringsdepartementet fram nye regler til plan- og bygningsloven som vil gjelde fra nyttår, og som berører graden av tilgjengelighet til nye boliger.

For små leiligheter innføres et unntak for tilgjengelighetskrav på halvparten av leilighetene på ett eller to rom på 50 kvadratmeter eller mindre. Et forslag som ble sendt på høring om en generell reduksjon i kravet til snusirkel blir ikke gjennomført.

- Snusirkelen på 150 cm beholdes. Det en stor seier for oss – og det er verdt å feire, sier Liv Arum.

Begrepet tilgjengelighet betyr at det skal være plass nok på et bad, i en gang, på et soverom til at en person med behov for hjelpemidler skal kunne bo og bevege seg i sitt eget hjem. Det skal også sikre at familier med barn, eldre og andre skal kunne ha nok plass til å leve sitt liv.

Det er enkelte krav i det nye regelverket som tas bort, som kan være uheldig; krav til automatisk åpning av dør og at stigningsforhold på atkomstvei og ramper reduseres fra 1:20 til 1:15, som betyr at ramper og atkomstveier vil bli brattere.

- Dette vil slå uheldig ut for både funksjonshemmede, men også eldre og foreldre med barnevogner, sier Arum.

FFO er også fornøyd med regjeringens prosess i dette arbeidet.

- Her har Sanner lyttet godt og hatt dialog med organisasjonene og fagfolk, og vist forståelse for konsekvensene av å redusere kravene for mye. Vi er glad for at vårt arbeid har ført fram til en akseptabel løsning.

---

For mer informasjon:

Liv Arum, generalsekretær

913 02 886

liv.arum@ffo.no

Ove Helset, kommunikasjonsansvarlig

416 90 177

ove.helset@ffo.no