Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny

Bilder fra en pandemi / Lars-Petter Bergersen

Lars-Petter Bergersen

-Det er så godt å ha han hjemme! Jeg følte det var en trygghet å ha alle samlet mens ting raste der ute i verden, sier Randi Bergersen.

 

Randi er mor til Lars-Petter (25) som har Downs syndrom. Siden 2016 har han bodd i omsorgsbolig, men da koronapandemien kom valgte Randi og familien å flytte han hjem. At det skulle bli for tre måneder, visste de ikke da.

-Vi er veldig sammensveiset. Han er knyttet til oss og omvendt. Han ringer oss fem-seks ganger per dag og sier at han er veldig glad han er i oss. Det blir litt typisk downs syndrom, men han er faktisk sånn!

Randi ler. Hun er glad for at familiesituasjonen gjorde det mulig at Lars-Petter kunne flytte hjem. Hun jobber turnus, og Lars-Petters lillebror bor hjemme.
-I begynnelsen var vi redde for at han skulle bli sittende alene i leiligheten sin. Kanskje personalet ble kjempe syke, kanskje han ble kjempesyk. Vi visste ikke hva som kom til å skje. Dette var så nytt. Derfor valgte vi å ta han hjem og ha han her sammen med oss.

-Veldig mange har sagt at de ville gjort akkurat det samme. De som tror det er slitsomt å ha et barn med downs tenker kanskje «for et slit å ha han hjemme». Det er det ikke i det hele tatt. Kommer det et nytt utbrudd så tar vi han hjem igjen.

 

 

Lars-Petter og Randi utenfor huset

1. Da pandemien brøt ut i vår, valgte Randi og familien å flytte Lars-Petter hjem. De visste ikke at det skulle bli for tre måneder, men angrer ikke. I forbindelse med den andre smittebølgen i høst, har han flyttet hjem til Randi og familien igjen.

 

Lar-Petter og broren leker med hundene i skogen

2. Lillebror Rolf Andre Bergersen (22) og Lars-Petter leker med de portogisiske vannhundene Riva og Bindi i skogen utenfor hjemmet deres.

 

Lar-Petter og mamma Randi på tur i skogen

3. -Vi er veldig sammensveiset. Han er knyttet til oss og omvendt, sier Randi som synes det er godt å ha Lars-Petter hjemme når verden oppleves usikker. 

 

Lars-Petter i sengen på gutterommet

4. Lars-Petter Bergersen har nå flyttet hjem til gutterommet igjen. Da han flyttet hjem i mars, hadde han med seg bæreposer med filmer, klær og kosedyr. Nå har han flere filmer liggende hjemme enn i sin egen bolig.

 

 

Lars-Petter på vei inn i bilen

5, 6 og 7: Under normale omstendigheter bor Lars-Petter i egen leilighet i en omsorgsbolig. Randi var redd han skulle bli isolert da smitteverntiltakene ble strammet inn, og valgte derfor å flytte han hjem til familien. 

 

Lars-Petter i bilen

6.

 

Lars-Petter utenfor boligen sin

7.

 

Lars-Petter og Randi ved kjøkkenbordet hjemme

8. Randi Bergersen skriver i boken til Lars-Petter om hva de har gjort sammen i helgen.

 

 

Barndomsbilder på kjøleskapsdøren

9. På kjøleskapsdøra i leiligheten sin har Lars-Petter hengt opp minner fra en lys barndom.

 

 

Lars-Petter får en klem av mamma før han trekker seg tilbake til sin egen leilighet

10. Lars-Petter får en klem av mor Randi før hun drar hjem. Etter en hel dag sammen med mamma og fotograf på slep, gleder Lars-Petter seg til alenetid i leiligheten sin. Nå er han på nytt henvist til gutterommet i barndomshjemmet for litt privatliv.