Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny

Kjærligheten er universelt utformet / Skeiv, funkis og muslim

Skeiv, funkis og muslim

Portrett av Amir


For Amir Hashani (31) har livet som trippel minoritet bydd på sine utfordringer. Likevel lar han ikke det stoppe han fra å leve livet på sine premisser.

 

Vanskelig kombo

Amirs familie flyktet fra Kosovo til Stavanger da han var ett år, og han har i de siste årene bodd i Tigerbyen. Han har Cerebral Parese (CP), er skeiv og muslim. For enkelte er denne kombinasjonen vanskelig å akseptere:

- Noen ganger er det faktisk lettere å identifisere meg bare som funksjonshemmet enn som muslim, selv om funksjonshemmede er Norges største minoritet. Det kan være stressende å måtte bestemme om jeg skal be, eller ikke, og om det er greit å spise gris og hvordan jeg skal ta vare på kulturarven min.

"Noen ganger er det faktisk lettere å identifisere meg bare som funksjonshemmet enn som muslim"


Én av grunnen til at Amir sliter med denne avgjørelsen er fordi familien ikke aksepterer legningen hans. Som kosovo-albansk muslim er det mye skam knyttet til å være lhbtqi-person. Selv om han visste at han var homofil i 13-14-års alderen, valgte han å vente med å komme ut av skapet til han begynte på Lundheim folkehøgskole. Nå er han helt åpen om seksualiteten sin, og har vært med på å feire Pride flere ganger. 

 

Behov for bevisstgjøring

Det var tøft for Amir å vokse opp med en funksjonsnedsettelse, spesielt i puberteten. Han fikk ikke mye støtte på skolen. De skjønte ikke helt hva de skulle gjøre med han.

-Da resten av klassen hadde seksualundervisning ble jeg sendt ut på tur. De var usikre på hvordan de skulle håndtere meg og forsto ikke hvorfor jeg skulle ha samme tilgang til informasjon som klassekameratene.

"Da resten av klassen skulle ha seksualundervisning, ble jeg sendt ut på tur"

 

Han mener det fortsatt er behov for bevisstgjøring blant lærere og andre ansatte på skolen. Det er mange skeive funkiser som ikke får lære om seksuell helse og som ikke tørr å spørre rådgivere og fastleger om det.

Heldigvis har Amir et veldig bra forhold til fastlegen sin og føler at han kan ta opp temaer rundt sex. Det eneste han er ufornøyd med er praksisen om å søke på seksualtekniske hjelpemidler fra NAV via legen. For noen kan dette være skremmende hvis de ikke har god kjemi med fastlegen.

 

Åpenhet er veien til trygghet

Amir er veldig åpen om sin status som trippel minoritet, på godt og vondt. Han har stilt opp i media flere ganger når han har opplevd diskriminering, og er en viktig aktør i kampen for å bedre funksjonshemmedes rettigheter. 

 

-Funkiser må snakke om hvordan de blir behandlet, og om de er skeive er det enda viktigere å heve stemmen. Å synliggjøre mangfoldet blant funkiser er et must, for hvis de er mer åpne blir ikke andre så usikre rundt dem. Det kan bare være en positiv ting.» 


"Funkiser må snakke om hvordan de blir behandlet, og om de er skeive er det enda viktigere å heve stemmen"
(bildet viser portrett av Amir i profil)

Begge foto: Ivar Kvistum, Handikapnytt

Tilbake til kampanjens hovedside