Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny

Følger av Covid-19 / 10 000 flere registrert som arbeidsledige

10 000 flere registrert som arbeidsledige

Av de 85 000 som står utenfor arbeidslivet og ønsker seg i jobb, er det 10 000 flere registrert som arbeidsledige.

Det viser SSBs Arbeidskraftundersøkelse (AKU) for funksjonshemmede som ble lagt frem fredag 2. september. I 2015 var 15 000 funksjonshemmede av en gruppe på 87 000 kategorisert som aktive jobbsøkere. I 2016 var det 25 000. 

At 10 000 flere klassifisert som arbeidsledige på ett år, er en høy økning. Den tilsvarer hele 40 prosent av det totale antallet av aktive jobbsøkere.

– Det er veldig positivt at så mange flere ser ut til å være aktivt på leting etter jobb. Samtidig er det bekymringsfullt at de ikke kommer i jobb. Vi antar at mange i denne gruppen er unge, sier generalsekretær Lilly Ann Elvestad.

Stadig flere unge arbeidsledige

Andelen unge med funksjonshemming som er i jobb har falt med ni prosentpoeng over det tre siste årene. 

– Vi er ikke fornøyd med tallene som ble presentert i dagDet er en negativ trend at enda færre unge med funksjonshemming er i arbeid. Dette bekymrer oss. Økt inkludering av funksjonshemmede i arbeidslivet må prioriteres høyt, sier Elvestad.

FFO mener den økende ungdomsledigheten gir grunn til bekymring, siden vi vet at unge med funksjonshemming er spesielt utsatt for utenforskap.

– At tallene fortsatt synker til tross for politisk satsing på unge, viser at politikerne ikke gjør nok. Vi mener det er nødvendig å satse ytterligere på tiltak som utdanning og andre kvalifiseringstiltak, sier Elvestad.

Nedgangen i ledigheten blant unge med funksjonshemming er i tråd med ledigheten blant unge generelt.

Se AKU-undersøkelsen 2016 for funksjonshemmede her