Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny

Følger av Covid-19 / Kunnskapsministeren gjestet Kongressen

Kunnskapsministeren gjestet Kongressen

Kunnskapsministeren talte på FFO Kongress

- Det er et svik å ikke forvente. Alle har utviklingsmuligheter, sa kunnskapsministeren under sitt innlegg om inkluderende skole til FFO sin Kongress.

Under Kongressens andre dag åpnet kunnskapsminister Henrik Asheim med et engasjert innlegg om inkluderende skole – hva skal til for å lykkes? Innlegget kan du se her:

Ministeren var innom flere kjente temaer, som sivilsamfunnets skyggerapport på CRPD, spesialundervisning, tidlig innsats, mobbing, lærere - og  barn med tilretteleggingsbehov.

– Om skolens løsning for en med dysleksi, er ikke å få lekser – da lærer barnet heller ikke det han eller hun trenger å lære, fortalte han. Asheim mener at det skal være en tydelig forventning om at elever skal lære, og at de blir støttet gjennom hele skolegangen.

- Det er vanlig å være forskjellig, sa han, og fortalte også om regjeringens neste satsingsområde – lærespesialister. De skal inn på alle skoler, og hjelpe barn i gang med lesing, skriving og regning.


En engasjert Kongress

Harald KvammeKongressen hadde mange innspill og spørsmål til ministeren i etterkant. FFOs nestleder Harald Kvame Hansen fortalte om arbeidet i ekspertgruppa som evaluerer spesialundervisning.
– 25 prosent av alle elever vil på et eller annet tidspunkt ha behov for tilrettelegging, sa Kvamme. – og 8,6 prosent av de igjen vil få spesialundervisning.


Kvame Hansen pekte spesielt på problemstillingen om at ufaglærte får ansvar for å lære bort i spesialundervisningen.
- Følg paragraf 1,3 i opplæringsloven – da får vi mye godt arbeid, avsluttet han med glimt i øyet.

Flere medlemsorganisasjoner var på talerstolen og kom med spørsmål og anbefalinger, som kunnskapsministeren svarte grundig opp.