Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny

FFO Vestland

Kontaktinformasjon

FFO Vestland

Vibecke Magnus, fylkessekretær

vibecke.magnus@ffo.no

Mobil: 94487908

Katrine Karlsen, vikar konsulent

E-post: Katrine.Karlsen@ffo.no

Mobil: 98450404 (tirsdag og torsdag, annenhver fredag)

 

 

Postadresse:

Vestre Strømkaien 7, 5008 BERGEN

Telefon:
94487908

Birgitte fra Askøy viste allergiens ansikt

Birgitte Viksund fra Askøy havnet på legevakten etter allergiske reaksjoner på stoffet MI. Stoffet, som finnes i kosmetikk, maling og rengjøringsprodukter, er ikke utredet for skadevirkninger. Et økende antall mennesker opplever sterke kontaktallergier, og MI kan være en av synderne for utløsing av disse.

«Jeg har aldri vært noe hysterisk i forhold til hva jeg omgir meg med, men innser at jeg nå har et ansvar å informere dere andre om hvor alvorlig dette er», skriver Birgitte Viksund i innlegget sitt på Facebook, som på to dager er blitt delt nesten 20.000 ganger.

«Jeg ble akutt syk i januar og havnet på legevakten med ansiktet seende ut som en spedalsk, ble behandlet for allergisk sjokk, og ble noe bedre - før jeg ble mye dårligere», skriver Viksund.

Advarer

Formålet med Facebook-innlegget, som nå er gått viralt, har vært å gjøre folk mer oppmerksomme på en tilsetningsstoff som ifølge forskning.no er blitt tatt i bruk i økende grad siden 2005, særlig innen kosmetikk og rengjøringsprodukter. MI er nemlig et bakteriedrepende konserveringsmiddel som brukes i stedet for konserveringsmiddelet parabener, som i økende grad er forbudt å bruke grunnet mistanke om negativ helsemessig effekt.

Ifølge Viksund får Haukeland stadig inn flere som diagnostiseres med kontaktallergi mot MI.

– Folk vet så lite om dette, det er et av hovedproblemene. Det skumleste er langtidsvirkningene. Selv om det kanskje ikke blir de store reaksjonene i hverdagen, må jeg prøve å unngå å utsette meg selv for dette, sier hun.

Etter utredninger på Haukeland universitetssjukehus, skulle synderen vise seg å være MI, eller methylisothiazolinone.

Faren i kontaktallergier ligger i at de bygger seg opp i tid om en utsettes for det ofte eller i større konsentrasjoner. Selv hadde Viksund mindre reaksjoner, før det store sjokket kom da hun ble utsatt for nymalte rom. Maling er nemlig en av de større MI-synderne. Når malingen fordamper, blir MI luftbåren.

– Om noen begynner å få utslett og aldri har vært plaget med utslett før, kan det være grunn til å mistenke at det dreier seg om MI-allergi. Da bør man oppsøke lege for å få testet det ganske raskt for å hindre at det bygger seg opp kraftigere allergi og dermed sterkere reaksjoner, uttalte seksjonsoverlege Turid Thune til BA.

Ifølge Folkehelseinstituttet ble det i perioden 2005-2008 påvist allergi mot MI/MCI hos to prosent av norske pasienter som ble allergitestet, skriver BA videre.

Det fordi produsenter har økt konsentrasjonen av MI i produkter etter at parabener ble svartelistet, forklarer Thune.

– Men det er ikke lett. Jeg glemmer meg jeg og, som når jeg på toalett hos andre. Det går jo automatikk i å vaske hendene, sier Viksund.

MI og lignende stoffer finnes nemlig i alle JIF produkter, mange flytende klesvaskemidler, blant annet OMO, svært mange håndsåper, Zalo, Sunlight, ramser Viksund opp. I forskning.no-artikkelen, som hun refererer til, vises det til at våtservietter har fremkalt reaksjoner hos småbarn.

Overrasket

At så mange som 20.000 skulle dele innlegget, hadde ikke Viksund forventet. P4, NRK, TV2, BA og VG er blant mediene som har plukket opp saken.

– Jeg ville bare bevisstgjøre folk på hva som hadde skjedd med meg, siden jeg hadde vært syk og borte fra jobb i en periode. Jeg tenkte at kanskje noen av mine venner ville dele innlegget.

Hun forteller videre at i de verste periodene verket hele kroppen og hun hadde feber og var dårlig. Ellers var det smerter og ubehag i forbindelse med utslettet i ansiktet som plaget henne.

– Og så skremte jeg livsskiten av folk når utslettet var som verst, ler hun.

Viksund forteller om en episode i butikken der hun plutselig får øye på et barn på fire-fem år.

– Jeg har aldri sett noen så livredd, og med så vidåpne øyner før. Hehe. Så joda, det har vært perioder som har vært mer underholdnende enn andre, sier Viksund lattermildt, før hun blir alvorlig igjen:

– Jeg håper produsentene får strengere krav om merking, for jeg forstår ikke hvordan jeg skal klare å huske alle synonymene for MI og lignende stoffer utenat. Ingen vet hvor mange som kan reagere på dette, og mange blir nok feildiagnostistert.

Viksund forteller at hun på to dager har fått hundrevis av venneforespørsler på Facebook, og at innboksen hennes flyter over av meldinger fra folk som gjerne har opplevd det samme som henne.

– Det finnes nok store mørketall her. Det er veldig skummelt, sier Viksund.

Mattilsynet er klar over og bekymret over utviklingen av MI-stoffer i produkter.

– Det foreligger ingen planer om faremerking, men krav om tydeligere merking vurderes, sier Rune Jemtland, seniorrådgiver i Mattilsynet til BA. 

http://www.av-avis.no/aktuelt/Enorm-respons-etter-at-Birgitte-fra-Askoy-viste-allergiens-ansikt-319934.html