Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny

FFO Vestland

Kontaktinformasjon

FFO Vestland

Vibecke Magnus, fylkessekretær

vibecke.magnus@ffo.no

Mobil: 94487908

Katrine Karlsen, vikar konsulent

E-post: Katrine.Karlsen@ffo.no

Mobil: 98450404 (tirsdag og torsdag, annenhver fredag)

 

 

Postadresse:

Vestre Strømkaien 7, 5008 BERGEN

Telefon:
94487908

Sykdom tolket som rus

Selgeren ble utvist av kjøpesenteret etter påstand om at han opptrådde ruset. Selv sier han at han bli diskriminert fordi han har en kronisk sykdom som kan gjøre ham trøtt. Saken er nå klaget inn til Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Megafon-selgeren Jan Erik Waage er frustrert og provosert. Han er utvist fra kjøpesenteret Lagunen sør i Bergen frem til 1. oktober. Perioden kan bli forlenget, advarer kjøpesenteret i et brev.

Waage har solgt Megafon i flere år. Han regnes ifølge redaktør Thomas Anthun Nielsen som en av bladets mest stabile selgere, og skal ikke ha vært i problemer med andre sentre.

 

FORTVILET: Her leverer Jan Erik Waage et brev fra Likestillings- og diskrimineringsombudet til kundesenteret på Lagunen. Kjøpesenteret avviser at de har gjort noe galt.

 

FORTVILET: Her leverer Jan Erik Waage et brev fra Likestillings- og diskrimineringsombudet til kundesenteret på Lagunen. Kjøpesenteret avviser at de har gjort noe galt.

FOTO: ODD MEHUS

Men det skar seg helt på Lagunen i begynnelsen av juni. Flere kunder skal ha ment at Waage var ruset. En leder på kundesenteret skriver at hun «fikk på følelsen av at han muligens bare var trøtt». Han ble likevel bedt om å forlate stedet.

 

Les også: Jager vekk Megafon-selgere

«Sovnet stående»

En uke senere kom Waage tilbake. Da mener Lagunen at han så «meget trøtt ut» og at han «sovnet flere ganger stående».

- Jeg sa jeg hadde vann i beina. Vekteren spurte meg om jeg hadde vann i hodet, sier Jan Erik Waage.

Bergens Tidende har fått innsyn i sykdomshistorien. Waage fikk hjerneslag i 2006 og har ME-symptomer. Han hevder selv å ha vært rusfri i flere år.

Jeg har aldri funnet ulovlige ting på ham. Han har oppført seg veldig fint hos meg Lege Ifran Shakoori

- Jeg har aldri funnet ulovlige ting på ham. Han har oppført seg veldig fint hos meg, sier fastlegen Ifran Shakoori.

Han sier pasienten gikk på et vanndrivende middel da han ble kastet ut fra Lagunen.

- Hva tenker du om kommentaren om vann i hodet?

- Hvis det er riktig at vekteren har sagt det, er det mangel på respekt.

Beste plassen i Bergen

Lagunen skal være en av de mest attraktive plassene i Bergen. Derfor er det loddtrekning om plassene. Waage har vunnet trekningen flere ganger etter at han ble utvist, men har ikke kunnet møte på jobb.

Han har klaget til Likestillings- og diskrimineringsombudet og politiet. Betjent Øystein Samsonsen ved Bergen sør politistasjon sier at han prøvde å hjelpe.

- Det stemmer at han har vært hos oss. Jeg ringte og snakket med en veldig forståelsesfull vekter. Men så har det tydeligvis skjedd noe mer, og jeg kjenner ikke til bakgrunnen for det, sier Samsonsen.

Han legger til at det er uvanlig at Megafon-selgere som blir bortvist, tar kontakt med politiet.

«Ulovlig og diskriminerende»

Det skal også være første gang diskrimineringsombudet har en slik sak på sitt bord.

 

KRITISK: Nestleder i Likestillings- og diskrimineringsombudet, Elisabeth Lier Haugseth. FOTO: Likestillings- og diskrimineringsombudet

 

KRITISK: Nestleder i Likestillings- og diskrimineringsombudet, Elisabeth Lier Haugseth.

FOTO: LIKESTILLINGS- OG DISKRIMINERINGSOMBUDET

- Hvis en person blir bortvist på grunn av nedsatt funksjonsevne, vil det være ulovlig og diskriminerende. Det er det også hvis vekteren tror vedkommende er ruset, ikke undersøker nærmere, og det viser seg at det er nedsatt funksjonsevne som førte til at personen for eksempel går ustøtt. Det gjelder uavhengig av om andre gjester skulle reagere negativt på personen, sier nestleder i Likestillings- og diskrimineringsombudet, Elisabeth Lier Haugseth.

 

- Men kan ikke kjøpesenteret bestemme hvem de vil innenfor dørene?

- Nei, overhodet ikke. De har plikt til å handle med dem som ønsker å kjøpe eller se seg rundt. Så kan og skal selvsagt kjøpesenteret sørge for at det er trygt å være der, og at forretningene ikke risikerer tyverier. Men slike hensyn virker ikke relevante i denne saken, sier Haugseth.

Han sier at Lagunen har rett til å sette betingelser for om noen skal kunne selge egne varer, som Megafon.

- Det er viktig at kjøpesenteret stiller de samme vilkårene til alle. De må de sørge for at de har grunnlag for å bortvise. Antall selgere kan være en saklig grunn, tilsynelatende rus er det aldri.

Waage har levert et brev fra ombudet til Lagunen, men de ønsker ikke å forholde seg til det.

 

SENTERLEDER: Knut Eliassen forsvarer utkastelsen, men beklager hvis det er riktig at en vekter har spurt Waage om han hadde vann i hodet. FOTO: Fred Ivar Utsi Klemetsen

 

SENTERLEDER: Knut Eliassen forsvarer utkastelsen, men beklager hvis det er riktig at en vekter har spurt Waage om han hadde vann i hodet.

FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

- Jeg er ikke kjent med at vi har fått en direkte henvendelse. Det jeg vet er at vi har fått en kopi. Brevet er ikke stilet til oss. Om ombudet mener vi har opptrådt klanderverdig og skulle henvende seg til oss, vil vi svare, sier senterleder Knut Eliassen.

 

Beklager uttalelsen

Han vil ikke gå i detalj om den aktuelle saken.

- Men vi står trygt og godt på de vurderingene vi har gjort. På generelt grunnlag har vi opplevd personer som ikke har klart å innrette seg etter skikk og bruk, ofte gjentatte ganger. Det kan være å være høylytt, sløv og trøtt. I disse tilfellene pleier selgerne å forstå det godt selv, sier Eliassen.

- Er vekterens kommentar god folkeskikk? Hvis det er uttalt, er det forenlig med vekterarbeid på Lagunen?

- Om en vekter i en opphetet diskusjon har ordlagt seg på en måte som oppfattes som sårende, er jeg lei meg for det. Vi skal selvsagt forsøke å opptre profesjonelt i alle situasjoner, sier Eliassen.

Megafon-redaktør Thomas Anthun Nielsen sier de har en avtale med kjøpesentrene der sentrene selv bestemmer hvem som er velkomne.

- Det hender av og til at selgere blir kastet ut. Alle kan gå på en smell, men det skjer ikke ofte. Det er de mest stabile som står på sentrene. De har gjerne bygget seg opp og fått tillit. Vi har hatt andre saker, men da har folk avfunnet seg med saken. Jeg har aldri hørt om saker for diskrimineringsombudet før, verken i Bergen eller andre steder, sier han.

Sakset fra nettsidene til Bergens TIdende: http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Jan-Erik-nekter-a-godta-at-han-er-utvist-fra-Lagunen-3409387.html