Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny

Rettighetssenteret / Skolestart

En helt vanlig elev med noen uvanlige hjelpebehov

Hvilke rettigheter har funksjonshemmede barn når de skal begynne på skolen? Hva er lurt å tenke på som foreldre? Her møter du blant annet Leonard som går på Linderud skole i Oslo, og moren hans. Historien om Leonard viser at det går an å bli en "helt vanlig elev" også når du har spesielle tilretteleggingebehov.

Tekst uten tale i filmen:

Intro: Dette er Leonard. Han går i 3. klasse på Linderud skole i Oslo.
Tekstplakat 1: Nær 8 av 10 skoler er utilgjengelige for funksjonshemmede.
Tekstplakat 2: Utilgjengelige toaletter, manglende pedagogisk tilrettelegging, tunge dører, trapper og mangel på teleslynge og heis hindrer mange barn i å kunne gå på sin nærskole.

Rettigheter i grunnskolen for funksjonshemmede barn og deres foreldre

 • 04.07.2018

  Utsatt skolestart

  Er du i tvil om barnet ditt er kommet langt nok i utviklingen til å starte på skolen, bør du kontakte kommunen i god tid før skolestart.

 • 04.07.2018

  Skole - hjem - kommunikasjon

  Skolen har plikt til å holde kontakt med foreldrene gjennom skoleåret (Opplæringsloven § 1-1 og § 13-3d, opplæringsforskriften § 20-3 første avsnitt)

 • 04.07.2018

  Innledning

  "Skolestart" er et resultat av et prosjekt Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) startet, med tilskudd fra Extrastiftelsen.

 • 04.07.2018

  Før skolestart

  Å begynne på skolen er en milepæl og en av de store overgangene i livet. Du bør begynne å planlegge denne overgangen og kontakte skolen om barnets behov i god tid før skolestart.