Mange barn opplever å være pårørende i løpet av sin oppvekst, og søsken til barn med funksjonsnedsettelse eller langvarig sykdom opplever utfordringer i hverdagen. Amalie (17) er storesøster til Lea på seks år som har en alvorlig genfeil, og som gir mange sykdommer og mange sykehusinnleggelser.
Mange barn opplever å være pårørende i løpet av sin oppvekst, og søsken til barn med funksjonsnedsettelse eller langvarig sykdom opplever utfordringer i hverdagen. Amalie (17) er storesøster til Lea på seks år som har en alvorlig genfeil, og som gir mange sykdommer og mange sykehusinnleggelser.
En brukerrepresentant er en som selv er bruker av helsetjenester og eventuelle andre tjenester. Med brukermedvirkning får disse selv muligheten til å få sine og andre brukeres problemstillinger og meninger hørt og tatt i betraktning.
Brukerrepresentanter er med andre ord viktige i FFOs arbeid.
Nyttige lenker og skriv
Her har vi samlet nyttig informasjon som kan være lurt å ta med seg inn i arbeidet som brukerrepresentant.
Vil du bli brukerrepresentant?
Dersom du er engasjert i rettighetene til funksjonshemmede og kronisk syke så kan du bidra til forandring i samfunnet ved å selv bli en brukerrepresentant. Som brukerrepresentant i FFO representerer du som medvirker funksjonshemmede, psykisk helse, kronisk syke og pårørende samlet, ikke kun egen medlemsorganisasjon.
Bildetekst:Funksjonshemmedes Informasjonssenter i Bergen
FFO Vestland driver Funksjonshemmedes Informasjonssenter (FI-senteret) i Bergen som er organisasjonens ansikt utad og som huser 30 av våre medlemsorganisasjoner. FI-senteret er en møteplass og bidrar til deling av informasjon om ulike diagnoser, funksjonsnedsettelser og kronisk sykdom.
FFO Bergen har egen kontorplass på FI-senteret. De har kontordag mandag.
Om FFO Vestland
FFO Vestland ble etablert ved fusjon 28. februar 2020. Kjernevirksomheten til FFO er interessepolitisk arbeid, påvirkning og brukermedvirkning. I tillegg drifter vi Funksjonshemmedes Informasjonssenter i Bergen (med medlemsaktivitet og skolebesøk fra videregående skoler) og helsepolitisk virksomhet (spesielt opplæring av brukerrepresentanter til helseforetak, NAV og funksjonshemmedes råd i kommuner og fylkeskommune). FFO Vestland har lokallagene FFO Bergen, FFO Ullensvang og FFO Øygarden.
I de 88 medlemsorganisasjonene finner man mange ulike funksjonshemninger representert, alt fra små diagnosegrupper til større organisasjoner som favner ulike diagnoser og sykdommer.
I FFO-samarbeidet er det organisasjoner med vekt på både fysiske og psykiske funksjonshemninger, og svært mange organiserer kronisk syke og pårørende. Det er vanskelig å gruppere organisasjonene ut fra type funksjonshemninger, da en og samme organisasjon kan ha medlemmer som omfatter flere typer funksjonshemninger.
FFO har nasjonalt tilknyttet over 88 medlemsorganisasjoner ikke alle organisasjoner har fylkes - eller lokallag, men har kontaktpersoner - likepersoner i ulike deler av landet.
Reservere møterom
Det er kun leietakere på Fi-Senteret som har tilgang til online booking. Alle organisasjoner har mottatt eget passord for innlogging.
Bildetekst:Bildet viser elever med ransel på vei til skolen.
Skolebesøk på FI-senteret i Bergen
En informatør er en erfaren person som snakker om sykdom og organisasjon, gjerne på skolebesøk, mestringskurs, og kurs for helsepersonell. Målet for arbeidet er i første rekke at funksjonshemmede og kronisk syke skal kunne dele sine erfaringer med de som trenger denne kunnskapen og informasjonen.
Skjema kan sendes inn og vi formidler kontakt med informatørene etter skolens ønsker og læreplan. Klassene inviteres digitalt på plattformen Teams og informatørene vil få assistanse med deling av PowerPoint og filmer fra oss under samlingen. Digitalt tenker vi en varighet på maks 2 timer.
(Vi prøver å tilpasse skolebesøkene til ønsket dag(er). Ettersom vi driver et flerbrukshus for organisasjonene i Bergen, vil ikke møterommene som brukes til skolebesøk være ledige på alle datoer).
Rollen som informatør:
Informatører er vanligvis ikke ansatt i en organisasjon og har typisk ikke utdannelse innen feltet, men bidrar i kraft av egen erfaring med å leve med sykdom.
Det er en fordel å ha hatt sykdommen en stund, slik at en har gjort seg en del mestringserfaring som en da kan bringe videre til andre.
En informatør skal bør være komfortabel med å dele sin historie til nytte for andre.
Informatører lønnes ikke av FFO. Noen organisasjoner gir egne informatører godtgjørelse for informasjonsoppdraget.
Vil du bli informatør?
Dersom du kan tenke deg å være informatør ved for eksempel skolebesøk, ta kontakt med FFO Vestland på e-post: post.vestland@ffo.no
Trenger du en informatør?
Dersom du som elev ønsker at klassen din skal få skolebesøk digitalt, snakk med læreren om dette kan ordnes. Våre informatører er mye brukt i forbindelse med eksamensforberedelser og generell info i både samfunnskunnskap og helsefag.