Gå til hovedinnhold

OUS må opprettholde sitt rehabiliteringstilbud ved Aker Sykehus

FFO Oslo viser til prosjektet "MED Aker – Organisasjonsutviklingsprosess i Geriatrisk avdeling, Medisinsk klinikk (MED)", og føringen som er satt om å vurdere ulike alternativer for avvikling av Enhet for rehabilitering og Enhet for dagbehandling i deres nåværende form.

Vi ser med stor bekymring på denne føringen, da den tilsynelatende innebærer en forhåndskonklusjon som vil svekke ikke bare disse spesifikke tjenestene, men også det samlede rehabiliteringstilbudet ved OUS. Enhet for rehabilitering tilbyr bred, tverrfaglig rehabilitering til pasienter med komplekse behov, inkludert hjerneslagpasienter, amputerte, pasienter med komplekse brudd, kronisk sykdom, og pasienter med ME/CFS. Dersom disse tjenestene reduseres eller avvikles, frykter vi at flere pasientgrupper vil stå uten et tilfredsstillende tilbud.

"Dersom disse tjenestene reduseres eller avvikles, frykter vi at flere pasientgrupper vil stå uten et tilfredsstillende tilbud."

FFO Oslo,

Vi anerkjenner nødvendigheten av å ta økonomiske hensyn, men stiller oss uforstående til at det samfunnsøkonomiske perspektivet synes å være underprioritert i denne prosessen. Rehabilitering har som mål å gi pasientene økt selvstendighet, deltakelse og livskvalitet. Når rehabilitering uteblir, har det alvorlige konsekvenser for både individet og samfunnet. Riksrevisjonens rapport 3:12 (2023−2024) belyser at svakheter i rehabiliteringstjenestene får store følger for pasientenes helse, arbeidsevne, familieliv og fritid. Et svekket rehabiliteringstilbud vil føre til redusert livskvalitet for pasientene og økt press på andre helsetjenester, assistanseordninger, omsorgstjenester og pårørende.

Tverrfagligheten i rehabiliteringsteamet – bestående av lege, sykepleier, hjelpepleier, logoped, fysioterapeut, ergoterapeut, sosionom, klinisk ernæringsfysiolog og psykolog – er avgjørende for å sikre et helhetlige og koordinert rehabiliteringstilbud til pasientene. Dette er ikke noe som kan erstattes uten at det går på bekostning av kvaliteten i tjenestene.

FFO Oslo stiller seg bak uttalelsene fra LHL Hjerneslag og Afasi og Momentum i denne saken, og vi oppfordrer til at tilbudet ved Enhet for rehabilitering og Enhet for dagbehandling på Aker sykehus opprettholdes.