Frivillighet og samarbeid
Vi er opptatt av et samfunn der frivillige med funksjonsnedsettelser kan delta og bidra på lik linje med alle andre.
Vårt mål
En styrket og samlet frivillighet - for alle.
For å styrke frivilligheten og arbeidet i FFOs medlemsorganisasjoner er gode rammebetingelser et nødvendig virkemiddel.
Likepersoner
For den som har en funksjonshemming eller en kronisk sykdom kan det bety mye å ha et fellesskap med andre i samme situasjon. Det samme gjelder om du får et barn med funksjonsnedsettelse eller på annen måte er pårørende.
Funksjonshemmedes organisasjoner legger ned en stor frivillig innsats i å tilby likepersonstjenester for både egne medlemmer og andre. Likepersonene er organisasjonsmedlemmer som er utnevnt ut fra egen erfaring og egnethet, og som har tatt på seg et ansvar i å være en støtte for andre i samme situasjon. Organisasjonenes 7000 likepersoner er frivillige og ulønnede og gjør en fantastisk jobbinnsats.
Nedenfor har vi samlet to korte videoer som kan være nyttig å få med seg om likepersonarbeid. Den første handler om hva likepersonsarbeid går ut på. Den andre gir en rask innføring i rapportering av utført arbeid.
Video: Mot samme mål
Video: Hvordan rapportere arbeidet?
Frivilligheten er for alle
I tillegg til at frivillige i funksjonshemmedes organisasjoner gjør en formidabel jobb er FFO opptatt av at alle frivillige med funksjonsnedsettelser skal kunne bidra hvor som helst i samfunnet. Alle som har lyst til å være frivillige skal få mulighet til det. Nedenfor kan du se en video vi laget i forbindelse Frivillighetens år 2022, sammen med Norske kulturarrangører (NKA).
Video: Frivilligheten - tilgjengelig for alle
Tilgjengelighetsmerket, som nevnes i videoen, er en sertifisering for kunst- og kulturaktører som har god tilgjengelighet for mennesker med nedsatt funksjonsevne på sine arrangementer.
På denne siden kan du lese mer om merket og arbeidet til NKA.
Bedre rammebetingelser
Tilstrekkelige økonomiske ressurser hos de enkelte organisasjonene blir en forutsetning for å utføre oppdraget som en interessepolitisk aktør som skal kunne: rekruttere, skolere og følge opp både brukermedvirkere og likepersoner samt drive organisasjonsarbeid.
Vi jobber med å styrke de økonomiske rammevilkårene, spesielt for organisasjoner av personer med funksjonsnedsettelser. Vi jobber også for betingelser som skal gjøre søknadsprosessen så god som mulig, for frivillige organisasjoner.
Samarbeid og nettverk
FFOs oppdrag bygger på samarbeid mellom medlemsorganisasjonene. Funksjonshemmedes organisasjoner representerer en bredde og et mangfold. Selv om organisasjonene er forskjellige i størrelse og innretning er nytten av samarbeid og nettverk stor. I politiske saker er samarbeidet en forutsetning.
I tillegg til de formelle organene arrangeres det ulike møteplasser i regi av FFO, både nasjonalt og i fylker og kommuner. Det er lederkonferanser/møter der viktige interessepolitiske og organisatoriske spørsmål diskuteres.Nasjonalt har organisasjoner med færre enn 1000 medlemmer har en egen arena gjennom Smågruppeforum. FFO nasjonalt har etablert nettverk på ulike områder som helse, skole og sjeldne diagnoser.