Gå til hovedinnhold

Startskudd for ny BPA-melding

Foto: Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre på besøk hos FFO under innspillsmøte om BPA - meldingen.
25.09.2024

Helse- og omsorgsminister, Jan Christian Vestre, møtte i dag organisasjonene som jobber i og med Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) - feltet. FFO fikk sammen med Unge funksjonshemmede og SAFO være vertskap for møtet som skulle få inn innspill til ny stortingsmelding om BPA-ordningen.

– Jeg er veldig fornøyd med signalene som kommer fra statsråd Vestre. Han er tydelig på at han ønsker handling og at arbeidet med en ny stortingsmelding om BPA er godt i gang. Det er behov for omfattende grep for at BPA skal bli et reelt likestillingsverktøy og at ordningen skal praktiseres likt over hele Norge, sier Lilly Ann Elvestad, generalsekretær i Funksjonshemmedes fellesorganisasjon.

– Norge har ikke råd til å vente med en god BPA-ordning

Interessepolitisk leder i Unge funksjonshemmede, Siri Espe, innledet innspillsmøte med å snakke om viktigheten av BPA i et ungdomsperspektiv.

– En god BPA-tjeneste er forskjellen på om du kan eller ikke kan fullføre videregående, flytte hjemmefra, være med venner, delta på fritidsaktivitetene, dra på date, være i jobb og på sikt skape sin egen familie. En god BPA-ordninger forskjellen på om vi skaper et samfunn der alle kan ta utdanning, komme i jobb og bidra til fellesskapet. BPA-ordningen gjør det mulig for flere å bidra med alle de ressursene vi har, og jeg er ikke sikker på om Norge har råd til å la være, forteller Siri Espe.

Tre klare råd til BPA-ordningen

Hovedproblemet i dag er at det er store variasjoner mellom kommunene når det gjelder hvem som får, hvilke oppgaver og hvor mange timer man får BPA til. For å motivere dette har funksjonshemmedes interesseorganisasjoner levert et samlet innspill til innholdet i den nye meldingen. Særlig er det tre ting interesseorganisasjonene på BPA feltet peker på for at BPA-ordningen skal bli et reelt likestillingsverktøy og at ordningen skal praktiseres likt over hele landet.

I denne boksen har vi samlet rådene

En egen lov om BPA

For å sørge for en likere praksis mellom kommunene ønsker interesseorganisasjonene at BPA skal omtales i en egen lov, med tilhørende forskrift, og ikke ligge som en del av helse- og omsorgstjenesteloven. På denne måten vil det komme klart frem at BPA er en tjeneste som går utover rammen for de tradisjonelle helse- og omsorgstjenestene, det må ses på mer som et likestillingsverktøy enn kun en del av helse- og omsorgstjenestene.

Fra venstre: x Torbjørn Furulund, Mari Trommald, Siri Espe, Jan Christian Vestre, Sverre Fuglerud, Lilly Ann Elvestad, Tom Tvedt, Stein Johnsen, Roar Høidal, Heidi Sørlie Rogne, Tove Linnea Brandvik, Aage Gjesdal

Bildetekst:Alle organisasjonene samlet. Fra venstre: Torbjørn Furulund, Mari Trommald, Siri Espe, Jan Christian Vestre, Sverre Fuglerud, Lilly Ann Elvestad, Tom Tvedt, Stein Johnsen, Roar Høidal, Heidi Sørlie Rogne, Tove Linnea Brandvik, Aage Gjesdal.