Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny

Følger av Covid-19 / - Jobben får meg til å føle meg vel

- Jobben får meg til å føle meg vel

Etter at kona til Chen Li (60), som var funksjonshemmet, døde av en alvorlig sykdom bestemte han seg for å hjelpe andre som hadde det vanskelig. I landsbyen Yao Tun i provinsen Jilin, nordøst i Kina, er han personen funksjonshemmede kontakter dersom de trenger praktisk hjelp eller opplæring.

Chen Li, kontaktperson for funksjonshemmede i Jilin, og Jiang Libo.På det lokale landsbykontoret forteller de at det bor 3245 mennesker der, og at 66 av dem har en funksjonshemning. Blant disse er det 18 som har en alvorlig tilstand som gjør at de er avhengig av mye hjelp.

Når jeg spør Chen om hvordan han kom i kontakt med de 66 personene forteller han at han gikk fra hus til hus i landsbyen.

Chen Li utenfor det lokale landsbykontoret sammen med Jiang Libo, som han oppsøkte for tre år siden.

- Der det bodde funksjonshemmede forhørte jeg meg om situasjonen deres, og hva slags behov de måtte ha. Deretter la jeg igjen telefonnummeret mitt og oppfordret dem til å ta kontakt dersom de trengte hjelp til noe, sier Chen.

Blir betraktet som en helt
I tre år har Chen, som selv ikke er funksjonshemmet, jobbet deltid som kontaktperson. Med årene har han blitt en synlig skikkelse i den vesle landsbyen, og blir av enkelte sett på som en helt. I likhet med de fleste andre i landsbyen driver han med landbruksvirksomhet. Han dyrker mais og grønnsaker som selges på det lokale markedet.

- Praktiske gjøremål er en del av jobben som kontaktperson. I begynnelsen av juli måtte jeg hjelpe noen med å beskytte risåkeren sin slik at den ikke druknet på grunn av kraftig regnvær. I andre tilfeller hjelper jeg noen med å få et rehabiliteringstilbud, forteller Chen beskjedent.

Når Chen drar på hjemmebesøk har han ofte med seg en trillekoffert som fungerer som et mobilt bibliotek. Kofferten er full av bøker, lydbøker og dvd’er om landbruk, grønnsaksdyrking og husdyrhold som funksjonshemmede kan låne.

På spørsmål om hva han liker best ved denne jobben, kommer det raskt et svar fra Chen:

- Jeg liker å jobbe med dette. Jobben får meg til å føle meg vel.

Les også
- Glad for at Chen tok kontakt