Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny

Følger av Covid-19 / Et usosialt budsjett

Et usosialt budsjett

Ingen grunn til å feire etter fremleggelsen av Statsbudsjettet for 2015.

Regjeringens forslag om å redusere barnetillegget gir stor reaksjoner blant funksjonshemmedes organisasjoner.

I 2008 mottok 15 847 familier barnetillegg, en ordning som er behovsprøvd. Har du rett på uavkortet barnetillegg mottar du i dag 35.000 kr per barn. I statsbudsjettet foreslår regjeringen å gjøre ordningen lik for alle, slik at det årlige barnetillegget blir 7.020 kroner per barn per år for alle uføretrygdede - en reduksjon på 28 000 kroner om du mottar uavkortet barnetillegg.

- Reduksjonene og standardiseringen av barnetillegget vil gå utover barna. Å kutte i barnetillegget vil føre til en vanskeligere situasjon for familier der forsørger er uføretrygdet og mottar barnetillegg, sa Liv Aum i vandrehallen i går.

I budsjettproposisjonen viser de til at 2/3 av de som mottok barnetillegg per utgangen av juni 2014 mottok uavkortet barnetillegg, altså rundt 35 000 kr. Det betyr at det er 10.000 familier som rammes av denne endringen og som får 28.000 kroner mindre for hvert barn.

- Resultatet vil være mange barn som ikke får ha barnebursdag, ikke kan delta på sosiale arenaer, eie sin egen en sykkel. I regjeringserklæringen erkjenner regjeringen at det er noen som ikke klarer å jobbe, og de lover å sikre dem en anstendig og forutsigbarinntekt. De lover også likeverdige muligheter for barn som vokser opp i fattige familier. Nå gjør de det stikk motsatte, sier Arum.