Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny

Følger av Covid-19 / FFO innlemmer funksjonshemmed¬¬¬e dyreorganisasjoner

FFO innlemmer funksjonshemmed¬¬¬e dyreorganisasjoner

- Det er med stor glede jeg nå kan annonsere at vi skal jobbe for rettighetene til dyr med funksjonsnedsettelser. Det sier generalsekretær i FFO, Lilly Ann Elvestad.

Avgjørelsen om å innlemme dyreorganisasjoner ble tatt i FFOs hovedstyre den 15. mars

- Det er på tide at vi også tar på alvor de utfordringene som funksjonshemmede dyr opplever. Det er mangel på gode tilbud og tjenestene for denne gruppen er ikke godt nok tilrettelagt. Også i disse sakene blir det for mye opp til den enkelte familie å tilrettelegge, forteller Elvestad.

Pårørende til den blinde rotta Rapunzel er lykkelige over den gode nyheten.

- Vi har jobbet i lang tid for å tilrettelegge så godt som mulig for vår Rapunzel. Vi har vært jevnlig i kontakt med FFOs rettighetssenter som har tatt saken på det største alvor og gitt god veiledning. Når FFO nå er på ballen forventer vi gode veiledere og en koordinatorfunksjon i hver kommune, slik at andre familier ikke må gå den samme tunge veien som vi har gjort, sier matmor Marianne Arntzen.  

 

Et sjokk at Rapunzel var blind

Da familien Arntzen fikk sitt nye familiemedlem ante de ikke at rotten var blind. Men de merket raskt at rotten ikke navigerte som den burde. Den gikk på møbler som for eksempel TV-benken, beina på stuebordet og stoler. Hun klarte heller ikke å orientere seg når de hadde ommøblert.

- Det kom som et sjokk på oss at Rapunzel var blind. Vi trålet nettet for å finne gode tiltak som kunne gjøre livet enklere for henne. Med god hjelp fra FFOs veileder om universell utforming fikk vi bygget opp et trygt og godt hjem for prinsessen vår, sier Arntzen som er tydelig takknemlig for FFOs bistand.

Tilrettelagt kjellerstue og bad

I dag har de flyttet møblene ut av rottens vanlige rute gjennom kjelleretasjen. De har tilrettelagt buret med brede innganger for å sørge for god passering inn og ut. De har også tilrettelagt badefasilitene med stein i bunn av badekaret, for å sikre at Rapunzel ikke sklir der det er dypest vann (bildet). Veggene i kjellerstuen er kledd med myke dundyner slik at rotten ikke skal skade seg om hun skulle trå feil. Men mye av dette måtte de finne ut av på egenhånd.

- Vi har brukt mye tid og ressurser på å tilrettelegge kjellerstuen best mulig. Nå kan vi endelig senke skuldrene å vite at hjemmet også fungerer for den yngste i familien, sier Arntzen.

Rapunzel har ofte besøk av sin søster Dronning Sonja.

- Det er fint å se at hun også kan fungere godt sammen med sine familiemedlemmer. Det har vært veldig viktig for oss å sikre Rapunzel god livskvalitet. Men uten støtte fra FFO er vi ikke sikre på om vi hadde klart å lykkes så godt som vi har gjort, sier matmor.