Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny

Følger av Covid-19 / Klart for landets første brukermedvirkningsturné

Klart for landets første brukermedvirkningsturné

Mandag 15. februar braker det løs for Sør-Norges aller første brukermedvirkningsturné. Helseminister Bent Høie (H) åpner turneen i Asker kommune. 

Den fem dager lange turneen starter på Østlandet, besøker så Vestfold, drar videre til Kristiansand og nordover langs kysten til Stavanger, før den fredag 19. august ender i Molde. Med seg på turné har FFO og Kunnskapssenteret en delegasjon fra Italia.

Se programmet for åpningsdagen her.

Fokus på brukermedvirkning

Det er for tiden mye fokus på brukermedvirkningsarbeid, både den enkeltes medbestemmelse, involvering i egen behandling og tjenesten generelt.

– Hvordan arbeidet er innrettet varierer fra kommune til kommune. Derfor mener FFO det er behov for å utvikle tjenesten videre, sier rådgiver i FFO, Berit Therese Larsen.

Italia går foran

I Trento, Nord-Italia ansetter de brukere og familiemedlemmer i stillinger som er likestilt med profesjonsstillingene innen psykisk helse. Å møte andre i samme situasjon kan ofte være like viktig som å møte profesjonelle. Nå er italienerne invitert med på turné for å dele sine erfaringer fra arbeidet i hjemlandet.

– Italienerne har blant annet utviklet en god metodikk for medvirkning knyttet mot mental helse, sier Larsen.

Fortsatt et stykke igjen

Disse metodikkene kan overføres til andre deler av helsevesenet. Enkelte steder i Norge fins det gode eksempler på brukererfaringskonsulenter, men det er likevel et stykke til vi virkelig har endret rollen som bruker.

– Vi håper helseforetakene vil ta godt i mot den italienske delegasjonen, bruke anledning til å utveksle erfaring og lære av deres metoder, sier fagrådgiver i FFO, Arnfinn Aarnes. 

Samler gode eksempler

I tillegg til å drive erfaringsutveksling er ambisjonen at turneen skal ende med en samling gode eksempler til bruk i norsk helsetjeneste.

– Gode eksempler på hvordan man kan forme den nye brukerrollen og synliggjøre brukermedvirkning er viktig for å skape den nødvendige endringen. Slik får vi innført en systematisk brukerrolle der pasientene gis en tydelig stemme, sier Larsen.

Hvordan kan dette gjøres så det virkelig er med på å skape den nødvendige retningsendringen i helsetjenesten? Eksempler fra Italia og Norge gir et bilde.

Turnéprogram

15. februar - Scandic Asker i Asker

16. februar - Kulturhuset Bølgen i Larvik 

17. februar - Nils Henrik Abels hus i Kristiansand 

18.februar - Klepp rådhus i Klepp kommune

19.februar - Quality Hotel Alexandra i Molde