Vil du være med på laget? FFO Vestland søker nye tillitsvalgte for 2025-2026
FFO Vestland søker tillitsvalgte for styreperioden 2025-2026 samt medlemmer til valgkomite.
Velkommen til FFO Vestland! Vi er fylkeslaget for FFO og består av de lokale medlemsorganisasjonene i Vestland fylke.
Tidenes viktigste rettighetskamp er i gang! Signer oppropet, og krev at funksjonshemmede og kronisk syke oppnår reell likestilling.
Mange barn opplever å være pårørende i løpet av sin oppvekst, og søsken til barn med funksjonsnedsettelse eller langvarig sykdom opplever utfordringer i hverdagen. Amalie (17) er storesøster til Lea på seks år som har en alvorlig genfeil, og som gir mange sykdommer og mange sykehusinnleggelser.
FFO Vestland søker tillitsvalgte for styreperioden 2025-2026 samt medlemmer til valgkomite.
Mange barn opplever å være pårørende i løpet av sin oppvekst, og søsken til barn med funksjonsnedsettelse eller langvarig sykdom opplever utfordringer i hverdagen. Amalie (17) er storesøster til Lea på seks år som har en alvorlig genfeil, og som gir mange sykdommer og mange sykehusinnleggelser.
Alle barn og unge skal kunne delta jamleg i minst éin organisert fritidsaktivitet i lag med andre.
Det har blitt valgt nytt styre i FFO Vestland. På denne siden finner du en oversikt.
Vi inviterer rådene for mennesker med nedsatt funksjonsevne i Trøndelag, Vestland og Rogaland til vårt CRPD-nettverk for kommunale råd
En brukerrepresentant er en som selv er bruker av helsetjenester og eventuelle andre tjenester. Med brukermedvirkning får disse selv muligheten til å få sine og andre brukeres problemstillinger og meninger hørt og tatt i betraktning.
Brukerrepresentanter er med andre ord viktige i FFOs arbeid.
Dersom du er engasjert i rettighetene til funksjonshemmede og kronisk syke så kan du bidra til forandring i samfunnet ved å selv bli en brukerrepresentant. FFOs representanter dekker et bredt område. FFO Vestland har brukerrepresentanter i Helse Vest RHF, Helse Bergen, Helse Fonna, Helse Førde, Stiftelsen Betanien sykehus, Stiftelsen Haraldsplass diakonale sykehus, ulike DPS'er, alle kommunale råd i Vestland fylke, NAV Vestland, NAV hjelpemiddelsentral, ungdomsråd i helseforetakene, Pasientreiser, rehabiliteringsinstitusjoner og Alrek helseklynge.
Som brukerrepresentant i FFO representerer du som medvirker alle våre medlemsorganisasjoner, og ikke kun egen medlemsorganisasjon.
Det er ikke nødvendig at brukerrepresentanten er tillitsvalgt i egen organisasjon, men det er et krav at vedkommende har sin egen organisasjons tillit og er aktivt foreslått av denne. Ta kontakt med din medlemsorganisasjon og informer om at du ønsker å bli brukerrepresentant.
Vi tilbyr:
Her har vi samlet nyttig informasjon som kan være lurt å ta med seg inn i arbeidet som brukerrepresentant.
Gode råd er et opplæringsopplegg for medlemmer av kommunale og fylkeskommunale råd for personer med funksjonsnedsettelse. Mer informasjon om opplæringen finner du her:
På siden vil du finne en oversikt over de syv kapitlene i Gode råd-opplæringen. Du finner også nyvalgtheftene "Å gi gode råd til kommunen" og "Å gi gode råd til fylkeskommunen". Her ligger det også noen sjekklister med aktuelle temaområder for arbeidet i rådene. Gode råd-opplæringen er et samarbeid mellom FFO, SAFO og Unge funksjonshemmede.
Gjennom å være med i nettverket får du:
CRPD-nytt for kommunale råd drives av FFO Trøndelag i samarbeid med FFO Rogaland, FFO Vestland og Likestillingssenteret KUN. Nettverket er finansiert av Barne- ungdoms, og familiedirektoratet. På ressurssiden CRPD-nytt finner du mer om prosjektet:
Råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne i Vestland fylke, 2023-2027
Kommunale råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne og fellesråd, 2023-2027
En del DPS får også brukerrepresentanter via brukerutvalget i Helse Bergen
Bildetekst:Funksjonshemmedes Informasjonssenter i Bergen
FFO Vestland driver Funksjonshemmedes Informasjonssenter (FI-senteret) i Bergen som er organisasjonens ansikt utad og som huser 32 av våre medlemsorganisasjoner. FI-senteret er en møteplass og bidrar til deling av informasjon om ulike diagnoser, funksjonsnedsettelser og kronisk sykdom.
FFO Bergen har egen kontorplass på FI-senteret. De har kontordag mandager.
FFO Vestland ble etablert ved fusjon 28. februar 2020. Kjernevirksomheten til FFO er interessepolitisk arbeid, påvirkning og brukermedvirkning. I tillegg drifter vi Funksjonshemmedes Informasjonssenter i Bergen (med medlemsaktivitet og skolebesøk fra videregående skoler) og helsepolitisk virksomhet (spesielt opplæring av brukerrepresentanter til helseforetak, NAV og funksjonshemmedes råd i kommuner og fylkeskommune). FFO Vestland har lokallagene FFO Bergen, FFO Ullensvang og FFO Øygarden.
I de 88 medlemsorganisasjonene finner man mange ulike funksjonshemninger representert, alt fra små diagnosegrupper til større organisasjoner som favner ulike diagnoser og sykdommer.
I FFO-samarbeidet er det organisasjoner med vekt på både fysiske og psykiske funksjonshemninger, og svært mange organiserer kronisk syke og pårørende. Det er vanskelig å gruppere organisasjonene ut fra type funksjonshemninger, da en og samme organisasjon kan ha medlemmer som omfatter flere typer funksjonshemninger.
FFO har nasjonalt tilknyttet over 88 medlemsorganisasjoner ikke alle organisasjoner har fylkes - eller lokallag, men har kontaktpersoner - likepersoner i ulike deler av landet.
1. ADHD Norge - Vestland fylkeslag
2. ADHD Norge - Bergen lokallag
3. Autismeforeningen Hordaland
4. Bergen og omegn Parkinsonforening
6. Brystkreftforeningen Bergen
7. Cerebral Parese-foreningen Vestland
10. Epilepsiforbundet Bergen og omegn
11. FFO Bergen
12. FFO Vestland
13. Forbundet Tenner og Helse, nasjonalt
14. Forbundet Tenner og Helse, Hordaland
15. Foreningen for kroniske smertepasienter, avd. Bergen og omegn
16. Foreningen for Muskelsyke Vestland
17. HLF Bergen
18. HLF Vestland
19. Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte Vestland
20. LHL Bergen
22. Mental Helse Ungdom Bergen
24.Norges Astma og Allergiforbund Bergen storlag
25. Norges Fibromyalgi Forbund - Bergen og omegn lokallag
26. Norsk cøliakiforening Hordaland
27. Norsk forening for slagrammede Bergen
28. Norsk Revmatikerforbund Hordaland
29. PEF Bergen
30. PEF Vestland
Det er kun leietakere på Fi-Senteret som har tilgang til online booking. Alle organisasjoner har mottatt eget passord for innlogging.
Spørsmål om tilgang til online booking for leietakere, ta kontakt med Vibecke på e-post: vibecke.magnus@ffo.no
Det er muligheter for å leie møterom hos oss, ta kontakt på post.vestland@ffo.no
FFO Bergen har kontorplass på FI-senteret, med kontordag på mandager.
Mer tekst kommer
Bildetekst:Bildet viser elever med ransel på vei til skolen.
FFO Vestland tilbyr skolebesøk til videregående skoler i Vestland fylke. På skolebesøkene stiller informatører fra FFOs medlemsorganisasjoner, som forteller om sin organisasjon og som deler av sin erfaring med det å leve med en funksjonsnedsettelse, kronisk sykdom eller som pårørende. Skoleåret 2024/2025 tilbyr FFO Vestland følgende skolebesøk og foredrag:
1. Ordinære skolebesøk FI-senteret
FFO Vestland har lang erfaring med å tilby skolebesøk for elever ved videregående skoler i Vestland fylke. Skolebesøkene gjennomføres i FFO sine lokaler, på FI-senteret i Bergen. Deltakelse på skolebesøk er gratis. Bruk skjema under for bestilling av skolebesøk - sett opp forslag til dag for skolebesøk, ønsket lengde på skolebesøk og hak av for hvilke tema din klasse ønsker å lære mer om:
Skjema til bestilling av skolebesøk
2. Fagdag om CRPD - FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med funksjonsnedsettelse
FFO Vestland tilbyr, i samarbeid med FN-sambandet Vest, fagdager om CRPD i skoleåret 2024/2025. Fagdagene kan gjennomføres på FI-senteret i Bergen eller vi kan holde fagdag på skolene. Vi ønsker med denne fagdagen å øke bevisstheten om rettighetene til mennesker med funksjonsnedsettelse, og undervisningen vil ha innslag av både teoretisk og praktisk undervisning hvor elevene selv får muligheten til å reflektere over ulike problemstillinger knyttet til det å leve med en funksjonsnedsettelse. Deltakelse på fagdag er gratis.
Invitasjon - sendt ut til videregående skoler
Beskrivelse av undervisningsopplegg
3. Søskenperspektivet - Foredrag om søsken som pårørende
Mange barn opplever å være pårørende i løpet av sin oppvekst, og søsken til barn med funksjonsnedsettelse eller langvarig sykdom opplever utfordringer i hverdagen. Amalie (17) er storesøster til Lea på seks år som har en alvorlig genfeil, og som gir mange sykdommer og mange sykehusinnleggelser. Amalie har nylig holdt appell for FFO Vestland i forbindelse med markering av Verdensdagen for lindrende behandling (palliasjon), 17. oktober, og har i den anledning også stilt opp i media, både i Bergensavisen (BA) og Bergens Tidende (BT).
For bestilling av foredrag om søsken som pårørende -
ta kontakt med FFO Vestland på e-post: post.vestland@ffo.no
En informatør er en erfaren person som snakker om sykdom og organisasjon, gjerne på skolebesøk, mestringskurs, og kurs for helsepersonell. Målet for arbeidet er i første rekke er at mennesker med funksjonsnedsettelse, kronisk sykdom eller som pårørende skal kunne dele sine erfaringer med de som trenger denne kunnskapen og informasjonen. Når vi mottar bestilling av skolebesøk via skjema, oppretter vi kontakt med informatørene etter skolens ønsker og læreplan.
Rollen som informatør:
Vil du bli informatør?
Skjema - rekruttering informatør
Trenger du en informatør?
FFO Vestland