Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny

FFO Vestland

Kontaktinformasjon

FFO Vestland

Vibecke Magnus, fylkessekretær

vibecke.magnus@ffo.no

Mobil: 94487908

Katrine Karlsen, vikar konsulent

E-post: Katrine.Karlsen@ffo.no

Mobil: 98450404 (tirsdag og torsdag, annenhver fredag)

 

 

Postadresse:

Vestre Strømkaien 7, 5008 BERGEN

Telefon:
94487908

Frykter kommunen vil bygge ghettoer

I valgkampen lovet de fleste partiene at det ikke ville bli kutt for utviklingshemmede. Nå foreslår Byrådet i Bergen at de minste bofelleskapene avvikles og erstattes med større, rimeligere felleskap. Kari Elster Moen, lokallagsleder i Norsk Forbund for Utviklingshemmede, frykter ghettoer. Heller ikke Husbanken anbefaler bofelleskap. Bergen bruker mer på helse og sosial enn andre norske storbyer ifølge en ny PWC-rapport og Byrådet vil derfor kutte fem millioner. Sakset fra BT 23.sept. 2015.

 

 

Retningen byrådet varsler, bekymrer Kari Elster Moen, lokallagsleder i Norsk Forbund for Utviklingshemmede. De minste bofellesskapene for utviklingshemmede skal avvikles og erstattes med større fellesskap i nærheten av hverandre. Da blir de rimeligere å drive. Moen frykter at dette blir gettoer.

- Husbanken anbefaler ikke større bofellesskap enn fem beboere. Vi er bekymret for at flere store bofellesskap på samme sted vil gi ghettotilstander, sier Moen i en kommentar.

Forbundet er enig at standarden på mange bofellesskap er for dårlig, og at de av den grunn bør erstattes.

Konkret foreslår byrådet i første omgang å avvikle eldre og uhensiktsmessige bofellesskap når et nytt bofellesskap på Nesttun står klart.

Nye kutt

Moen mener det er betenkelig at byrådet kutter nye fem millioner i tjenestene til utviklingshemmede og gjør det med henvisning til PWC-rapporten som ble offentlig i august.

Les: BTs omtale av PWC-rapporten

PWC sammenlignet pengebruken i fem norske storbyer og konkluderte med at Bergen bruker mer på helse og sosial enn de andre byene.

- Bergen har flere krevende brukere enn gjennomsnittet, men i rapporten er ikke dette brukt som en forklaring, sier hun og legger til:

- Kristiansand bruker minst. Her heter det at de gir minst mulig tjenester til minst mulig pris. Skal det være målet også for Bergen? spør hun.

Stoler på løftene

Kuttet for utviklingshemmede er fem millioner årlig fra 2016. Fra 2017 regner byrådet med effekt av satsingen på nye teknologiske løsninger og legger inn ytterligere 20 millioner i besparelser, står det i en pressemelding om budsjettet.

I fjor ble det kuttet 25 millioner kroner i tjenestene til utviklingshemmede.

Nå setter Moen sin lit til løftene partiene kom med på møtet forbundet arrangerte i valgkampen.

- Her lovde alle partier unntatt Høyre at det ikke ville komme flere kutt i tjenestene for utviklingshemmede, sier hun.

Sakset fra Bergens Tidende: http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Frykter-kommunen-vil-bygge-gettoer-3445418.html

 Fakta: Tilbud til utviklingshemmede