Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny

FFO Vestland

Kontaktinformasjon

FFO Vestland

Vibecke Magnus, fylkessekretær

vibecke.magnus@ffo.no

Mobil: 94487908

Katrine Karlsen, vikar konsulent

E-post: Katrine.Karlsen@ffo.no

Mobil: 98450404 (tirsdag og torsdag, annenhver fredag)

 

 

Postadresse:

Vestre Strømkaien 7, 5008 BERGEN

Telefon:
94487908

Gode tilbakemeldinger på lettlest kokebok

"Så godt!" er tittelen på ei kokebok fra 2010 med enkel framgangsmåte og nøyaktige beskrivelser og bilder. Opprinnelig var den beregna for utviklingshemmede, men også andre liker kokeboka. Nå har "Så godt!" fått pris.

Sølvi Lindes kokebok er laget for utviklingshemmede, men alle kjøkkenamatører kan ha glede av den. 

- Dere får pris for kokeboken «Så godt» som ble utgitt i 2010. Boken er laget for å være lett å lese, med bilder og tegninger av ingredienser og utstyr. Passer den også for ordinært lesekyndige?

- Ja, også lesekyndige vil kunne ha glede av den, spesielt de som er litt amatører i matlaging.

- Hvorfor laget dere boken?

- Jeg har undervist studenter i matlaging med og for utviklingshemmede i 15 år. Da Anne Gro kom med ideen om å lage en kokebok, ble jeg i fyr og flamme, for jeg har jo sett hvor lite som fins av gode oppskrifter for de lite lesekyndige. Målet vårt var å lage en kokebok som skulle være vakker og delikat. Minst like fin som en vanlig kokebok for vanlige folk.

- Hvordan gikk dere frem?

- Vi bestemte oss for en del pedagogiske grep for å forenkle matlagingen. For eksempel står det ingen steder «smak til». I stedet beskriver vi nøyaktig fremgangsmåte. Boken har bilder av ingrediensene slik de ser ut i butikken og ikoner for redskapene som brukes. Ingen oppskrifter har vekt, bare desilitermål. Vi har holdt oss unna steikepannen, for der kan fettet sprute og være skummel, synes mange. Så laget vi maten, trinn for trinn, mens fotograf Pål Hoff tok bilder av maten og hendene våre som knadde, kuttet og rørte. Matdesigner Hege Jørgensen la til rette for bildene av de ferdige rettene.

- Hvor lang tid tok det å gjøre dette for en hel kokebok?

- Vi brukte i underkant av et år, fra vi begynte å smake oss gjennom oppskrifter til vi hadde laget ferdig alle rettene, laget ikonene og fotografert det hele. I en hel måned ominnredet vi kjøkkenet på lærerutdanningen i Bergen som studio og gjorde opptakene. Extrastiftelsen og Høgskolen i Bergen ga oss støtte til bokarbeidet.

- Hvordan valgte dere ut hvilke retter som skulle være med?

- Vi begynte med å smake oss gjennom en masse oppskrifter for å velge de best egnede. Med vilje valgte vi ut retter med mye chili, ingefær og hvitløk. Mat som skal skape matglede. Det var viktig at rettene har krav til få ferdigheter. Kokken må kunne varmebehandle, kutte og måle. Oppskrifter som krevde mer enn det, droppet vi. Noen av signaturrettene våre har bare to ingredienser. For eksempel laks med pesto.

- Har du selv en favoritt fra egen kokebok?

- Ja, olivenbrødet, som er en lettlaget deig i langpanne, blir ofte servert hjemme hos oss.

- Hvilke tilbakemeldinger har dere fått på kokeboken?

- Vi fikk Grafills pris for Årets beste tilrettelagte bok i 2011, og boken har solgt godt. Siden er den fulgt opp med 12 filmer som ligger på Youtube og på nettstedet matfilmer.org. Her er det en kokk som selv har Downs, som langsomt lager seg gjennom oppskrifter fra boken vår. Da viser vi hele arbeidsoperasjonen, helt nøyaktig. Filmene er laget i samarbeid med Karde AS, et firma som har spesialisert seg på IT-løsninger for folk med kognitive funksjonsnedsettelser.

- Hva tenker du om å få Ordknappen?

- Det er alltid veldig kjekt å bli satt pris på. At noen ser og verdsetter arbeidet som er gjort med å skape vakre og godt

Intervju i BT: http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Helt-enkelt-kjempegodt-3323143.html

Film: http://www.matfilmer.org/dessert.html#

Nettside: http://www.saagodt.no/