Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny

FFO Vestland

Kontaktinformasjon

FFO Vestland

Vibecke Magnus, fylkessekretær

vibecke.magnus@ffo.no

Mobil: 94487908

Katrine Karlsen, vikar konsulent

E-post: Katrine.Karlsen@ffo.no

Mobil: 98450404 (tirsdag og torsdag, annenhver fredag)

 

 

Postadresse:

Vestre Strømkaien 7, 5008 BERGEN

Telefon:
94487908

Grunder vil lage dusj for funksjonshemmede

Hun kommer fra en rørleggerfamilie, og nå vil Camilla Strand lage dusj som er enklere å bruke for eldre og fysisk funksjonshemmede. Med statsbudsjettet kommer stor tiltakspakke som grundere bla. annet kan brukes for å søke patent for oppfinnelser.

På et kontor i Nyskapingsparken over Vil Vite-senteret jobber Camilla Strand med å utvikle oppfinnelsen sin. Et modulsystem som skal hjelpe eldre og funksjonshemmede å dusje uten hjelp. Oppfinnelsen får vi ikke se ennå, for dusjhjelpen må patentbeskyttes før den vises frem offentlig.

- Ideen fikk jeg da min egen morfar ble syk og hjelpetrengende, men så gjerne ville være selvstendig. Når jeg nå ser eldrebølgen og behovet for ny omsorgsteknologi, er tiden inne for å realisere den, sier Strand.

Med en far og en bror som begge er rørleggere, føler hun seg hjemme i baderomsbransjen. Mastergraden i innovasjon og entreprenørskap er også grei å ha med når hun skal etablere egen virksomhet.

Så var det disse pengene.

- Jeg trenger økonomisk hjelp, blant annet til å få laget prototypen, sier Strand, som jobber ved siden av gründerprosjektet.

- Møter nedgangen

Noen meter borte i gangen presenterer næringsminister Monica Mæland statsbudsjettet for neste år. Det inneholder flere gode nyheter for gründere, mener ministeren.

Mæland svarer slik når vi spør hvorfor hun velger å legge frem budsjettet sitt i Bergen:

- Oljeprisfallet har satt særlig Vestlandet og Sørlandet i en spesiell situasjon. Vårt budsjettforslag møter den situasjonen med arbeidsplasser, aktivitet og omstilling.

- På kort sikt har vi flere tiltak som gir økt sysselsetting. Den langsiktige satsingen handler om forskning, innovasjon og samferdsel.

På nyskapingsfeltet legger regjeringen 75 millioner mer i potten til Forny 2020, som er Forskningsrådets program for nyskaping.

100 millioner settes av til presåkornfond, som skal hjelpe nyetablerte helt i startfasen. Potten for etablerertilskudd økes med 150 millioner.

- Hjelp i dødens dal

Anders Haugland, som er administrerende direktør for Bergen Teknologioverføring og dermed Nyskapingsparken, mener regjeringens virkemidler kommer godt med.

- Millionene til presåkornfond kan hjelpe spirene gjennom det vi kaller dødens dal, frem til det punkt at private investorer kommer inn. Her har det vært et hull i etableringsordningene, sier Haugland.

Nyskaping i regi av bedriftene styrkes med 100 millioner mer til BIA, som er Forskningsrådets program for næringslivet. Pluss 135 millioner mer i investeringstilskudd for ny miljøteknologi.

Miljø og oppdrett

Den økte satsingen på nyskaping inngår i regjeringens sysselsettingspakke på fire milliarder kroner. Det gjør også punktet om å bruke 100 millioner på å bygge om og fornye fartøyene til Havforskningsinstituttet.

- Det var kritisk viktig å få på plass, sier direktør Tore Nepstad, som også er glad for at havforskerne får 36 millioner mer til ressursforskning.

- Denne påplussingen frigjør kapasitet til å forske på miljøeffekten av oppdrettsnæringen, sier han.

Næringsministeren trekker også frem at regjeringen bruker 100 millioner på å forbedre nettolønnsordningen og øker vedlikeholdet av Sjøforsvarets fartøy.

Dessuten skal nye regler for skipsregistrene lokke flere redere til å flagge hjem.

- Vi tror dette gir oss 100 flere skip under norsk flagg, sier Mæland.

Sakset fra Nettsidene til Bergens Tidende: http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Na-far-grndere-i-dodens-dal-mer-stotte-3455086.html