Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny

NOFUS

Kontaktinformasjon

Postadresse:

postboks 27
5575 Aksdal

Telefon:
55 24 00 25
E-post:
Hjemmeside:

Norsk forening for personer med urologiske sykdommer og inkontinens (NOFUS) er en interesseorganisasjon for barn og voksne som har sykdommer i urinveiene og ufrivillig lekkasje av urin- og/eller avføring.

Funksjonshemning

Sykdommer i urinveiene og inkontinens, omfatter sykdommer i nyrer, blære, prostata, penis, testikkel og skrotum (pungen). Det gjelder både godartet sykdom og kreft.

Urininkontinens rammer 3-400.000 mennesker i Norge. Urininkontinens finnes i alle aldersgrupper, men er klart økende ved høy alder. Analinkontinens rammer 2 % av befolkningen og kan sees som følge av sykdom og skade. Mest vanlig er skader som oppstår i forbindelse med fødsler.

Kroniske bekkensmerter – inkludert blæresmertesyndrom (tidligere kalt interstitiell cystitt (IC) og prostata smertesyndrom, rammer et ukjent antall mennesker i Norge. Mange som har denne tilstanden opplever at de ikke blir tatt på alvor i helsevesenet.

Sykdommer i urinveiene og inkontinens er tabubelagte. Derfor er dette en stor gruppe mennesker som ikke er synlige med sine plager. Informasjon om sykdom og mestrings- og behandlingsmuligheter er den viktigste måten å bekjempe disse tabuholdningene.

Organisasjonen

NOFUS er en landsomfattende og nøytral forening og skal innenfor sitt område være et hjelpeorgan for det enkelte medlem, formidle opplysning, bidra til økt ressursbruk for å forebygge, lindre og helbrede, bidra til økt forskning og utredningsarbeid.  NOFUS skal også fremme internasjonalt samarbeid med lignende pasientorganisasjoner.

NOFUS har egne interessegrupper for personer med kroniske bekkensmerter (herunder blæresmertesyndrom/IC og menn med prostatasmerte syndrom) og inkontinens.