Gå til hovedinnhold

Frivillighet og samarbeid

FFO jobber med å legge til rette for godt samarbeid på tvers av organisasjoner både politisk og organisatorisk. Dette forutsetter gode rammebetingelser for både FFO og medlemsorganisasjonene.

Vårt mål

En styrket og samlet frivillighet - for alle.

Frivillighet og samarbeid i FFO

Frivilligheten i FFOs organisasjoner skiller seg fra andre og representerer mer enn det som er synlig gjennom fritidsaktiviteter, kulturuttrykk og beredskap. Likepersonsarbeid og brukermedvirkning er en virksomhet i våre organisasjoner som har stor betydning for den norske velferdsmodellen med å tette hullene i sikkerhetsnettet.

FFO er først og fremst en interessepolitisk aktør, men har også et oppdrag som bygger på samarbeid mellom medlemsorganisasjonene både politisk og organisatorisk. 

Gjennom året har FFO en rekke møteplasser for organisasjonene med både fysiske og digitale treffpunkt.

Les mer om hvorfor bli medlem av FFO

Les mer om FFOs møteplasser og hvordan vi jobber

FFO-samarbeidet

Funksjonshemmedes organisasjoner representerer en bredde og et mangfold med ulik størrelse og målgruppe. Mens FFOs største organisasjon har 67000 medlemmer har over halvparten av medlemsorganisasjonene færre enn 1000 medlemmer på landsbasis. Ca 1/3 av FFOs organisasjoner organiserer personer med sjeldne diagnoser.

Selv om organisasjonene er forskjellige er nytten av samarbeid stort. I politiske saker er samarbeid en forutsetning.

Retningslinjer i FFO

Bedre rammebetingelser

Tilstrekkelige økonomiske ressurser både i medlemsorganisasjonene og i FFO er en forutsetning for å utføre oppdraget som en interessepolitisk aktør. For å kunne rekruttere, skolere og følge opp både brukermedvirkere og andre som skal være talerør for mennesker med funksjonshemming og kronisk sykdom er ressurser en forutsetning.

FFO jobber med å styrke de økonomiske rammevilkårene. Det handler om generelle ordninger for frivilligheten og spesifikke ordninger for medlemsorganisasjonene og til FFO-fellesskapet både nasjonalt og i fylkene/regionene.

FFO jobber sammen med frivilligheten for øvrig som pådriver for forenkling, forutsigbarhet og langsiktighet i innretning av ulike tilskuddsordninger. Større harmonisering av regelverk og søknadsprosedyrer på tvers av departementer og direktorater er viktige forutsetninger for å kunne gi organisasjonene bedre vilkår for å gjøre den jobben de er til for.

Både FFOs medlemsorganisasjonene og FFO opplever at det de siste årene er blitt dårligere tilgang på tilskudd til å drifte arbeidet. Dette gjelder både nasjonalt og regionalt/lokalt. Nivået på etablerte tilskuddsordninger økes ikke i tråd med lønns- og prisvekst. På fylkesplan ser vi eksempler på at ordninger som funksjonshemmedes organisasjoner kan søke på prioriteres vekk i en trang fylkesøkonomi.

For at funksjonshemmedes organisasjoner skal kunne jobbe aktivt for å fremme interesser på vegne av sine medlemmer er det avgjørende at de mottar forutsigbare og langsiktige tilskudd til både aktivitet og administrasjon.

Likepersonsarbeidet – arenaer og verktøy

Likepersonsarbeid er en organisert overføring av personlige erfaringer mellom personer med funksjonsnedsettelser og mellom pårørende. Normalt vil den som overfører erfaringer ha lengre og mer bearbeidet erfaringer.

For den som har en funksjonshemming eller en kronisk sykdom kan det bety mye å ha et fellesskap med andre i samme situasjon. Det samme gjelder om du får et barn med funksjonsnedsettelse eller på annen måte er pårørende. FFO som paraplyorganisasjon driver ikke med likepersonsarbeid. FFO har derimot lagt til rette for møteplasser på tvers av organisasjonene for å dele erfaringer knyttet til likepersonsarbeidet.

Funksjonshemmedes organisasjoner legger ned en stor frivillig innsats i å tilby likepersonstjenester for både egne medlemmer og andre. Likepersonene er organisasjonsmedlemmer som er utnevnt ut fra egen erfaring og egnethet, og som har tatt på seg et ansvar i å være en støtte for andre i samme situasjon. Organisasjonenes mer enn 5000 likepersoner er frivillige og ulønnede og gjør en fantastisk innsats. Det er økende forventninger til helsefrivilligheten i å bidra til å løse flere utfordringer i samfunnet, og ofte pekes det på organisasjonenes likepersonsarbeid.

Bedre rammebetingelser

Tilstrekkelige økonomiske ressurser hos de enkelte organisasjonene blir en forutsetning for å utføre oppdraget som en interessepolitisk aktør som skal kunne: rekruttere, skolere og følge opp både brukermedvirkere og likepersoner samt drive organisasjonsarbeid.

Vi jobber med å styrke de økonomiske rammevilkårene, spesielt for organisasjoner av personer med funksjonsnedsettelser. Vi jobber også for betingelser som skal gjøre søknadsprosessen så god som mulig, for frivillige organisasjoner.

Vil du vite mer om likepersonsarbeid?

Her finner du korte vidoer og en podkastserie det kan være nyttig å få med seg.

Frivilligheten er for alle

I tillegg til at frivillige i funksjonshemmedes organisasjoner gjør en formidabel jobb er FFO opptatt av at alle frivillige med funksjonsnedsettelser skal kunne bidra hvor som helst i samfunnet. Alle som har lyst til å være frivillige skal få mulighet til å delta. Nedenfor kan du se en video vi laget i forbindelse Frivillighetens år 2022, sammen med Norske kulturarrangører (NKA)

Beskrivelse:I denne filmen møter du en rekke forskjellige mennesker med funksjonsnedsettelser, som forteller om sine festivalopplevelser, både som publikum og frivillig.

Tilgjengelighetsmerket

Tilgjengelighetsmerket, som nevnes i videoen, er en sertifisering for kunst- og kulturaktører som har god tilgjengelighet for mennesker med nedsatt funksjonsevne på sine arrangementer.
Les mer om merket og arbeidet til NKA

FFO er medlem i Frivillighet Norge 

Frivillighet Norge er frivillig sektors interessepolitiske samarbeidsforum med over 370 medlemsorganisasjoner. I tillegg til å være en pådriver på frivillighetspolitikk tilbyr også Frivillighet Norge mange kurs som er relevante for bredden av organisasjoner og de har utviklet en rekke gode verktøy for bruk i organisasjonene. Dette er alt fra styreopplæring, personvern, drift av organisasjoner både når det gjelder økonomi og formelle kriterier.

Har du spørsmål om frivillighet og samarbeid?

Har du spørsmål om frivillighet og samarbeid ta kontakt med Åsta Tale Strand. E-post: asta.tale.strand@ffo.no